BIOLOG TERENOWY

Współpraca z Biologiem Terenowym jest obowiązkiem firmy, która działa w branży szeroko pojętej żywności. Szczególnie według standardów BRC Global Standard FOOD oraz IFS/BRC. Obowiązkiem jest wyznaczenie przez firmę Pracownika, który wraz z Biologiem Terenowym, przeprowadzi inspekcję zakładu pracy.

Nie da się ukryć, że współcześnie narzucane są coraz bardziej restrykcyjne wymagania jakościowe, wobec zakładów zajmujących się produkcją żywności. Każdy taki zakład ma obowiązek wprowadzić ochronę przed szkodnikami. Ochroną zajmują się firmy DDD. Istotne jest jednak, aby kontrolować ową firmę, sprawdzać, czy wywiązuje się ze swoich obowiązków tzn. czy poprawnie zabezpiecza zakład przed szkodnikami. Do takiej oceny niezbędny jest Biolog Terenowy. Firmy, które spełniają najwyższe standardy, muszą przeprowadzić w Zakładzie tzw. audyt.

Do głównych zadań Biologa Terenowego należy ocena aktywności szkodników, czyli określenie aktywności szkodników w pomieszczeniach Zakładu. Jego obowiązkiem jest również sprawowanie kontroli nad prowadzoną dokumentacją w danym Zakładzie. Musi on ocenić, czy stosowany system kontroli szkodników się sprawdza. Podczas audytu, Biolog może zaproponować alternatywne metody zwalczania szkodników, jeżeli dotychczasowe są nieskuteczne. Ponadto zadaniem Audytora jest doradzanie w sprawach ochrony przed szkodnikami, może on także zaproponować ulepszenie dezynsekcji czy deratyzacji.

Audyt Biologa terenowego wiąże się ze sporządzeniem raportu po jego zakończeniu. Raport zawiera przede wszystkim ocenę zwalczania szkodników w Zakładzie, w którym przeprowadzono audyt. Uwzględnia on także zalecenia, które ulepszą system ochrony. Dzięki czemu dąży się do zmniejszenia szkodników, bądź całkowitego ich wyeliminowania.

Zapraszamy do współpracy.

Menu

Certyfikaty i normy

Posiadamy certyfikaty HACCP
ISO 22000:2005

Kontakt z nami

tel: 505-825-915
tel: 888-425-763
tel: 22-863-22-31

dddhigiena(małpa)wp.pl

"ze względu na spam proszę w miejsce (małpa) wstawić @"