HACCP
Celem naszej firmy jest zagwarantowanie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Zgodnie z ustawą z dnia 30 października 2003r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 208, poz. 2020), Art. 30.1. „Kierujący zakładem lub osoba przez niego upoważniona jest obowiązany wdrożyć i stosować zasady HACCP. Obowiązek wdrożenia i stosowania zasad systemu HACCP nie dotyczy producentów na etapie produkcji pierwotnej, którzy w celu zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej oraz zasad higieny są obowiązani wdrożyć i stosować zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP)”.
Według Ustawy system HACCP muszą posiadać wszyscy zajmujący się:
- produkcją żywności;
- dystrybucją (transportem);
- handlem;
- cateringiem;
- prowadzeniem stołówek, restauracji…
Nasza Firma zajmuje się wdrożeniem i obsługą systemu HACCP.
Działamy wg normy ISO 22000:2005